BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes

УМЕТНИЧКИ ДАН „АРТ НА КВАДРАТ“

УМЕТНИЧКИ ДАН „АРТ НА КВАДРАТ“

Ученици одељења I7 и II3, укупно 23 ученика, посетили су изложбе уметничких дела са професорком ликовне културе Весном Дејановић, у четвртак, 30.3.2017.

1.      Поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата „СЛИКАР/РАТНИЦИ/СВЕДОЦИ“. Изложбена поставка налази се у галерији САНУ, у оквиру партнерске сарадње Музеја савремене уметности. Приказан је развој сликарства у Србији од 1914. до 1918. године. Слике представљају потресне тренутке са ратишта као и портрете војника. Упоредо са соц-реализмом, уметници раде и импресионистичке теме супротстављајући се злу које доноси рат. Импресионизам као сликарство светлости, уноси ноту ведрине и оптимизма, у односу на бесмисао рата и сукоба међу људима. Српски импресионизам се иначе развијао одвојено од париског, јер је остао у овиру традиоционалног и народног. Сликари су сведочили својим делима али и учествовали у рату. Осим слика, ту су и цртежи, графике, настале у рововима и другим борбеним положајима. Нарочито је експресивна слика „Збогом децо моја“, Милоша Голубовића, која се нашла на насловној страни каталога,  она у дијагоналној композицији приказује смрт и неизрециву бол која допире до небеса, због смрти вољеног оца. На поменутој слици ратник и његова жртва припадају земљи, док се породица коју оставља иза себе, у болу стапа са небом. Од ратних сликара изложена су дела Наталије Цветковић, Живорада Настасијевића, Бранка Јевтића али и импресиониста као што су Надежда Петровић, Милан Миловановић, Коста Милићевић, Малиша Глишић. Ученици су имали прилику да виде последње дело Надежде Петровић, а то је приказ ваљевске болнице у којој је преминула од тифуса, лечећи болесне и рањене. Изложене су и фотографије које представљају значајне  историјске тренутке -  Владимира Бецића и српску трагедију оличену у фотографији „Петар I Карађорђевић напушта територију Старе Србије, на воловској запрези“, Јосипа Броза Тита, Надежду Петровић, Милунку Савић, и друге значајне личности. Поред њих се налазе и фотографије из приватне архиве Арчибалда Рајса. Потресне су фотографије дечака изгубљеног у ратном вихору, под називом „Изгубљен“, као и мајке која на рукама носи лобању погинулог сина, са струком невена, који симболизује бол и патњу и представња раритет европских музеја. Потом, оца који жали за погинулим сином на његовом гробу. Зато треба да се сећамо речи  Арчибалда Рајса  из ванвременог дела „Чујте Срби“, у којој он далекосежно гледа на свеопшту политичку и друштвену ситуацију, и који је своје срце оставио Србији. У дигиталној форми, али и у аналогној, приказани су добро очувани цртежи, скице, документа и фотографије, настали у ратном вихору.   На изложби су сабрана дела из збирки Музеја савремене уметности, Музеја Града Београда, Војног музеја, Галерије Матице српске, Библиотеке САНУ, Завода за заштиту споменика културе Града Београда, и разних других установа културе.

 

2.      СТАЛНА ИЗЛОЖБЕНА И ПРОДАЈНА ПОСТАВКА ЧЛАНОВА УЛУПУДСА, у галерији Сингидунум. Ученици су имали прилике да виде слике као и уникатна дела професионалних уметника, рађена у разним материјалима и техникама – батик, керамику, лампе, накит, модне детаље и слично. 

 

3.  Изложба „ХИЉАДУ ЖДРАЛОВА“, у галерији Сингидунум, ауторке Катарине Љубинковић Зоркић. Ауторка је завршила Класично кинеско сликарство у Бангкоку, члан је УЛУПУДУСА, и досада је освојила 15 награда. Назив изложбе дат је према веровању да 1000 савијених ждралова у оригами техници, сваки за по један дан живота, омогућава испуњење жеље. Фосилни остаци наводе на чињеницу да би ждрал могао бити најстарија птица на Земљи, јер постоје већ преко 60 000 000 година. Сликарка на занимљив начин приказује ждралове од оријенталне фигурације, до крајње стилизације, уклапајући их у амбијент минималистички, али и уз додатне детаље као што су трске, из којих прелази из дводимензионалног у тродимензионално. Представља их кроз симболику боја тако да црни означава дуговечност, снагу и издржљивост, бели је симбол новог почетка чистоте и невиности, плави - части и достојанства, а жути - весеља и слободе. Затим их приказује и кроз митологију. Код античких Грка и Римљана плес ждралова симболизује прослављање живота. Ждрал је сматран и птицом Аполона, којом се оглашавао у пролеће доносећи светлост. У кинеској, јапанској и кореанској традицији, ждралови се повезују са срећом и дуговечношћу. Код старих Египћана ждрал је био „сунчева птица“. А у Шведској је - птица среће.  У кинеској митологији сматрани су небеским  или блаженим птицама.

 

4.    PICASSO ИЗБОР ИЗ ДЕЛА VOLLARD SUITE, у Кући легата. У оквиру поставке приказана је селекција од 84 дела која улепшавају чувени Vollard Suite, тако да су ученици видели Пикасове цртеже, слике аналитичког и синтетичког кубизма, као и оригиналне Пикасове тањире, плакате, литографије и скицирку. Ученици су такође погледали кратак филм о Пикасовом стваралачком умећу.

 

Професор ликовне културе

Весна Дејановић

 

КОМЕНТАРИ УЧЕНИКА

ОДЕЉЕЊА ПРВО СЕДАМ

... Изложба ми се јако допала и веома је поучна. Највише су ми се допале слике које представљају кретање српске војске. Фотографија која ми је привукла највише пажње и пробудила тугу у мени била је она где су приказане људске лобање. Замислила сам се и размишљала кроз колико тешку агонију су прошли ти невини људи.

Тијана Недељковић

... Посебно су ми се свиделе фотографије али и слике, а уз помоћ ових уметника видимо како се тада живело и опстајалао. Приказане су битке и много других догађаја везаних за Први светски рат.

Ана  Грубачић 

... Ова изложба нам је отворила очи. Посебно ми се свидела слика „Збогом децо моја“. Када гледамо фотографије имам осећај као да смо тамо. Показује нам да су људи тада били хумани, помагали једни другима у тешком времену. Дела Надежде Петровић приказују веома тешке ситуације у болницама.

Марија Радовановић  

... Све слике су на мене оставиле снажан утисак, нарочито дела Надежде Петровић. Из сваке слике и фотографије се осети тежина ситуације. Ова изложба је била веома лепа и дирљива и волела бих да у скорије време одем на још неку тако богату изложбу.

Тамара Младеновић

... Сваки детаљ слика и фотографија има неку своју причу нека дирљиву а нека лепу. Волела бих да посетим још оваквих изложби.

Јелена Ратковић

... Много ми се допала изложба и у њој сам видела инспирацију за даље часове ликовне културе. Све слике и фотографије лепе су на свој начин. Надам се да ћу ићи на још оваквих изложби.

Ања Здравковић

... Свидели су ми се протрети ратника и болничарки, а слике су тужне, потресне драматичне.

Анђелија Стевановић

... Захваљујући свим тим дивним уметничким делима постала сам много свеснија о катастрофама и последицама рата које су задесиле Србију. Уживала сам у овој изложби и надам се да ћу ускоро поново имати прилику да посетим неку галерију.

Катарина  Вуњак

 

КОМЕНТАРИ УЧЕНИКА

ОДЕЉЕЊА ДРУГО ТРИ

Сликари ратници сведоци – дела имају значај за нашу историју и због тога нам је драго што смо посетили ову изложбу и научили нешто ново. Највећи утисак оставиле су фотографије са лица места, јер су веома потресне и пуне туге.

Пикасова изложба – све слике су сличне, али урађене другачијом техником и свака је интересантна на свој начин. Филм је био јако занимљив али нажалост кратак. Осликани тањири су се разликовали од осталих слика и баш због тога су нам се највише свидели.

1000 ждралова – ова изложба нам се посебно свидела јер је сваки ждрал био прелеп и шарен на свој начин. Слике су добро уклопљене у амбијент.

Стална поставка Сингидунум – Накит, слике и  керамика, су оставили веома леп утисак на нас. Накит је прелепо израђен и дивно би се комбиновао уз одевне комбинације. Мада су предмети доста скупи, примећујемо да су израђени са великим трудом и пажњом.

Тијана Костић

Теодора Костић

Јелена Тодоровић

Дејана Божичић

Маша Лончар

Никола Радовић

Ђорђе Јовић

Филип Томић

ЖИВОТ ШКОЛЕ

НАСТАВА

Обавезни наставни план и програм конципиран на провереним и иновативним методама.

Опширније...
ВАННАСТАВНЕ АКТИВНОСТИ

Занимљиви садржаји који допуњују и обогаћују обавезан програм.

Опширније...
БИБЛИОТЕКА

Место где се сусрећу обавезни програм и ваннаставне активности.

Опширније...

ПИШИТЕ НАМ

E-маил:
Име :
Презиме:
Телефон:
Мобилни:
Порука: