BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes

ГИМНАЗИЈИ ИМЕ ПО ПАТРИЈАРХУ ПАВЛУ

Gimnaziji ime po patrijarhu Pavlu

Od 1. septembra 15. gimnazija u Beogradu menja naziv. Pre samo dva meseca Verbić odbio predlog koji je imao sve saglasnosti. Ministar Šarčević dao "zeleno svetlo"

IME patrijarha Pavla od 1. septembra poneće 15. gimnazija u beogradskoj opštini Rakovica, saznaju "Novosti". Ova gimnazija još pre godinu dana počela je da bije bitku da ponese ime pokojnog poglavara Srpske pravoslavne crkve i kada su mislili da je borba potpuno izgubljena, stiglo je rešenje iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da od nove školske godine mogu da se zovu Gimnazija "Patrijarh Pavle"!

Prethodni ministar Srđan Verbić odbio je nedavno ovaj predlog, ali je novi, Mladen Šarčević, preispitao slučaj i odlučio da nema razloga da zahtev ne bude odobren.

- Srećni smo svi, i đaci i nastavnici i roditelji. U petak nam je stiglo rešenje - kaže za "Novosti" Jasmin Nikolovski, direktor gimnazije. - Moramo da zahvalimo novom ministru što je imao razumevanja za naš zahtev. Utvrdio je da prepreke ne postoje, da posedujemo sve saglasnosti i pozitivno rešio naš zahtev.

Pre samo dva meseca Ministarstvo prosvete odbilo je predlog, obrazlažući da ova gimnazija nema dovoljno dobar kvalitet da bi ponela ime poglavara SPC, kao i da moraju da pokrenu vannastavne aktivnosti koje bi negovale duh velikana čije ime žele da ponesu. Nikolovski, međutim, kaže da su patrijarh Irinej i crkva dali blagoslov i procenili da zaslužuju ime patrijarha Pavla. Dodaje, "nije na Ministarstvu da procenjuje etičke kategorije, da li smo zaslužili ili nismo". Njihovo je bilo, naglašava, da procene jesu li ispunili formalne uslove. Rekli su da škola nije dobro ocenjena eksternom evaluacijom, koja je bila pre tri godine. Od tada su, objašnjava, mnogo stvari promenili nabolje, ali nije bilo novog ocenjivanja.

- Inicijativu su prošlog septembra pokrenuli roditelji i doneli odluku o predlogu na savetu roditelja. Upućen je dopis lokalnoj samoupravi, gde su odbornici opštine Rakovica bili saglasni. Blagoslov je dao i patrijarh - priseća se Nikolovski. - Da bi sve bilo čisto i bez dileme, organizovali smo i referendum među nastavnicima, gde je i kolektiv podržao predlog. Posle toga bile su samo proceduralne poteškoće, tipa da li će se zvati "15. gimnazija - patrijarh Pavle", Gimnazija patrijarha Pavla ili, kako smo na kraju i prihvatili, Gimnazija "Patrijarh Pavle", jer sve institucije nazive imaju u nominativu.

Glavni argument roditelja, koji su podržali nastavnici, đaci, crkva i lokalna samouprava, bio je to što se gimnazija nalazi na teritoriji opštine Rakovica, gde je i manastir Rakovica, u kome je patrijarh često boravio. Na kraju je tu i sahranjen.

MINISTAR OSNIVAČ GIMNAZIJE

- AKTUELNI ministar prosvete Mladen Šarčević dobro poznaje našu školu. Kada je ona pre 24 godine osnovana, bio je u osnivačkom odboru i pomogao je da škola stane na svoje noge. Pre toga, bila je samo izdvojeno odeljenje 13. gimnazije, sa svega dva odeljenja - objašnjava Jasmin Nikolovski.

ПРЕУЗЕТО СА СТРАНИЦЕ: НОВОСТИ

ЖИВОТ ШКОЛЕ

НАСТАВА

Обавезни наставни план и програм конципиран на провереним и иновативним методама.

Опширније...
ВАННАСТАВНЕ АКТИВНОСТИ

Занимљиви садржаји који допуњују и обогаћују обавезан програм.

Опширније...
БИБЛИОТЕКА

Место где се сусрећу обавезни програм и ваннаставне активности.

Опширније...

ПИШИТЕ НАМ

E-маил:
Име :
Презиме:
Телефон:
Мобилни:
Порука: